En bäddmadrass är minst lika viktig som en resårbotten eller en resårmadrass. Ibland vet man inte riktigt vilken av alla sängens delar som man behöver prioritera extra mycket. Många menar att en resårbotten är viktigast, men eftersom bäddmadrassen ligger närmast kroppen, så ska man verkligen inte underskatta vikten av denna. En bäddmadrass med rätt material, gör att man både sover bättre och att huden kan andas utan att man behöver vakna och svettas. Den ska också ge stöd åt kroppen samtidigt som den bör följa minsta rörelse man gör under natten. Tänk på att regelbundet rengöra bäddmadrassen. Det mår både man själv och madrassen bra av.

Material i bäddmadrasser

Bäddmadrassen kan komma i olika material som är mer eller mindre bra och håller olika prisklasser. Den billigaste är av skumgummi och är visserligen mjuk men går lätt sönder och smutsas ned snabbt. Det finns sedan bäddmadrasser av latex som är lite dyrare och ska leda bort kroppsvärmen under natten. De allra dyraste är dock en blandning av skum som exempelvis memoryskum eller tempur och latex som gör att man varken svettas eller känner att man saknar stöd. En bra bäddmadrass ska kunna fördela trycket från kroppen på bästa sätt och genom att två olika material som de sistnämnda blandas, får man vad man är ute efter. Då är kärnan ofta tillverkad av latex medan det yttersta skiktet är av skum. Man kan även välja att köpa något som kallas kallskum som är en slags skumplast, om man tycker latex känns för gummiaktigt.

Tänk på att en bra bäddmadrass ska ha flera skikt som alla är flexibla och avlastar trycket ordentligt.

För att klargöra vad alla dessa material är för något, så kommer här en förklaring:

  • Latex är ett naturmaterial, utvunnet ur gummi. Det finns både naturligt latex och syntetiskt latex. I många bäddmadrasser använder man en blandning.
  • Kallskum är en slags polyeter men som har betydligt bättre elasticitet än vanlig polyeter som man exempelvis hittar i skumgummimadrasser utan någon som helst spänst.
  • Polyestervadd är detsamma som stoppning som man till exempel hittar i tjocka överkast. Detta är ett mycket känsligt material, speciellt när det utsätts för tryck hela tiden och kommer alltså bättre till sin rätt om det är varvat med latex eller skum.

Naturmaterial eller syntet?

Ska man välja 100 % naturmaterial eller räcker en bra syntetisk madrass? Det har också med den personliga smaken att göra, men faktum är att ju mer naturmaterial en bäddmadrass har, desto mer andas den och håller bort värme och fukt. Den optimala är dock en blandning av båda som många tester har påvisat med en kärna av latex och skum i de andra skikten.

Tjockleken på en bäddmadrass

Hur tjock ska egentligen en bäddmadrass vara? Detta är naturligtvis en smaksak men man säger att ju tjockare, desto bättre. Har man en fantastisk resårbotten eller resårmadrass, kan bäddmadrassen kanske negligeras en aning, men inte mycket. Om en bäddmadrass är lite tjockare, säg 5-10 cm, betyder det också att den har flera skikt inom sig som hjälper till att både stöta bort värme och samtidigt avlasta trycket. En mycket smal bäddmadrass gör inte detta jobb ordentligt men valet har självklart också att göra med hur resten av sängen ser ut och är uppbyggd. Enligt vissa test, har även tjocka bäddmadrasser, efter en tid, säckat ihop en aning då de har belastats dagligen, vilket innebär att den ursprungliga tjockleken har blivit tunnare. Detta kan ha att göra med hur mycket vadd madrassen har i sig, så se till att köpa en bäddmadrass av bra kvalitet och hållbart material. Ju mer polyestervadd den har i sig, desto mer riskerar den att tunnas ut. Latex och skummet kompenserar vanligtvis detta.