Att investera i sköna madrasser, oavsett om det gäller resårbottnar, resårmadrasser eller bäddmadrasser, är alltid att rekommendera så att man får den sömn man behöver. Ofta är det så att en dyr madrass är bättre än en billigare. Det behöver inte alltid vara så, men ofta är detta en regel. Om man har köpt madrasser för tusentals kronor som är tänkta att hålla en lång tid, så är det naturligtvis viktigt att göra vad man kan för att skydda dem så länge som möjligt och hjälpa dem på traven att behålla sin elasticitet, fasthet, form och flexibilitet. Detta kan man göra genom att dels rengöra dem med jämna mellanrum, vända på dem då och då, dels även förse dem med ett madrasskydd.

Olika typer av madrasskydd

En fördel med ett madrasskydd är att det går och ta av för att tvätta och sedan sätta på igen. Det gäller främst skydd till bäddmadrasser men man kan även köpa skydd till resårbottnar i form av sängkappor eller skydd som man trär över med gummiband utmed hörnen. Till en resårbotten är det inte sällan ett överdrag som nästan ser ut som en mycket tunn bäddmadrass med stoppning, medan det till bäddmadrasser kan se ut som ett enormt örngott, vilket kallas för daggkåpa. Det är ett mycket tunt skydd som i stort sett fungerar som ett lakan som man trär runt madrassen. Det är mycker enkelt att ta bort för att slänga i maskinen så ofta man vill. Se helst till att det har ett vätsketätt skikt som förhindrar bäddmadrassen eller resårbottnen att ta upp fukt. Det skiktet brukar då innehålla polyuretan.

Har man barn som är sängvätare, är ett vattentätt skydd idealiskt. Då kan man välja en variant med överdrag som skyddar extra mycket mot både lukt och väta som t.ex. Absoplus eller ett engångsskydd.

Ett skydd till en bäddmadrass bör naturligtvis vara extra enkelt att ta bort för att tvätta, då det ligger nära kroppen och tar emot en hel del fukt och värme. Det finns också en stor risk att det kommer fläckar och smuts i sängen under alla de år som man vistas däri, och därför förlänger man madrassens livslängd med ett bra skydd. Sist men inte minst är ett madrasskydd särskilt bra för allergikänsliga personer som behöver rent omkring sig. Med ett madrasskydd är det bara att stoppa in det i maskinen och torka som vanligt. Kvalster och damm samlas varje natt i en säng som utgör den perfekta platsen att vara i. Vissa madrasskydd är även utrustade med certifierade ämnen som håller borta vägglöss m.m. utan att vara allergiframkallande samt i ekologiska material.

Ett madrasskydd för en bäddmadrass kan faktiskt även fungera som en extra liten madrass om den vanliga bäddmadrassen inte riktigt håller måttet längre eller börjar säcka ihop. Det kan också göra en madrass en aning mjukare.

Material

Precis som i madrasser, kan man välja naturmaterial eller syntet. Priserna varierar ordentligt beroende på hur tjock, vattentätt eller bra det anses vara. Man kan få ett madrasskydd för endast en hundralapp och nivåerna sträcker sig uppemot 1500 kr.

Vanliga material av madrasskydd är frotté som då ofta är i daggkåpor, quiltat material med vadd som blir tjockare eller skydd med polyuretanbehandlad yta som är vattentät. Under ytan brukar det vara av bomull, lyocell eller något annat naturmaterial som andas ordentligt. Det finns idag även ekologisk bomull att lägga i sängen.

Vilket madrasskydd man ska köpa är helt upp till en själv men ibland kan många tycka att frotté både kan krympa och då och då rispa” lite om det kommer i kontakt med huden. Skydd helt i bomull kan också ha tendens att noppra sig efter ett tag och de flesta tycker att ett quiltat madrasskydd både håller sig på plats och undviker krympande vid tvätt, bäst.