En resårbotten är en stor och hård madrass som även har en inbyggd trästomme inuti. Fördelen med resårbottnar är att man kan använda dem som en vanlig säng genom att fästa medar eller ben undertill och låta den stå som den är. Ingen stomme eller gavel behövs således och man kan bara lägga en smalare bäddmadrass över, så har man allt man kan önska sig. Dock kan man lägga en resårbotten i en säng om man vill och på så vis krävs ingen ribbotten. Då fäster man inga ben undertill utan låter den ligga platt i stommen. Det finns även madrassbottnar som fungerar på samma sätt, förutom att de inte har någon resår.

Den vanligaste sängtypen

Det allra vanligaste som folk sover i idag, är en säng bestående av en resårbotten och en bäddmadrass. De köper sedan till sängram, medar eller gavel. Resårbottnen är den del som är störst i sängen och därför bör man införskaffa en resårbotten av god kvalitet. Nedan kan man läsa om hur resårbottnar har sin fjädring, då det finns olika sätt att göra fjädringen. På inköpsstället brukar varje resårbotten ha en information om hur just denna är skapt, genom en teckning som demonstrerar fjädring, ram osv.

De sängar där resårbotten förekommer är bl.a. kontinentalsängar och ställbara sängar. En kontinentalsäng är en säng bestående av en resårmadrass och en bäddmadrass uppepå. Mellan dessa ligger en resårmadrass som till mångt och mycket liknar en resårbotten men som istället saknar ram, vilket resårbottnen backar upp i och med sin egen ram. Denna teknik som bygger på tre delar i sängen, innebär att det dels blir mer ombonat och mjukare, dels att man kommer högre upp.

Den andra sängtypen som också är vanligt förekommande, är den ställbara sängen som man kan reglera med hjälp av en motor för att kunna inta den ställning man vill. Vanligtvis går det att lyfta huvudändan men på de dyrare sängarna kan man även reglera fotändan. Det innebär då en resårmadrass och en bäddmadrass av skum så att de kan följa kroppens rörelser helt och fullt.

Sist men inte minst, förekommer också sängar med resårbotten och bäddmadrass som endast ligger i en stomme.

Hur en resårmadrass är uppbyggd

Det som främst skiljer olika resårmadrasser åt, är fjädringen. Antingen används bonellfjädring eller pocketfjädring och runt dessa har man försett madrassens inre med stoppning och tyg. Bonellfjädring är hoplänkade fjädrar i timglasform och beroende på hur många fjädrar som ligger i varje kvadratmeter, så kan man koppla ihop kvalitén. Det är alltså ett kvalitetsmått. Samma sak gäller för pocketfjädring men här är tekniken lite annorlunda. Där är fjädrarna inte hoplänkade utan sydda var för sig i en egen slags påse. Man brukar säga att bonellresårer ger en större stadighet medans pocketresårer har en benägenhet att följa kroppen bättre. Bonellresårer lämpar sig därför extra bra i kontinentalsängar, då resårbottnen ska ligga längst ner.

Förutom fjädringen som naturligtvis inte är vanliga fjädrar utan spiralformade ting som ger sängen den hårdhet eller mjukhet man är ute efter, finns komfortzoner och sängens fasthet. Detta leder diskussionen direkt in på resårbottnens hårdhet som vanligtvis kommer i tre kategorier – mjuk, mellan och hård men det finns även ytterligare två hårdheter att köpa för den som vill ha den perfekta känslan. Den har också olika komfortzoner beroende på hur kroppen placeras i den.

Olika pocketresårer

Även inom pocketresårer, finns det flera alternativ att välja mellan. Man talar om duozon och autozon. En duozon är en pocketresår som har två komfortzoner – en vid axlarna och den andra där man själv önskar. Med detta system kan man få en resårbotten som följer kroppens rörelser med precision.

En autozon eller pocket-i-pocket, innebär att man placerar ytterligare en fjäder i den andra fjädern, dvs två fjädrar i ett, varav den mindre kommer till nytta när den får belastning. Detta system passar alla kroppstyper och är också den vanligare varianten.