Ända sedan madrassens begynnelse har man stoppat dem med olika material. Från början var det halm och svinborst i madrasserna och därefter förseddes de med bolster och sedan ersattes stoppningsmaterialet med skumgummi. Just skumgummimadrasser var början till något nytt och idag är skummadrasser betydligt bättre än de gamla polyeterstoppningarna som lätt gick sönder eller drog till sig fukt. Denna äldre skumplast som är av dålig kvalité, används idag främst som gästmadrasser eller bäddmadrasser i sommarstugan.

Idag har dessa skumgummimadrasser utvecklats till bättre material som tempur eller memory-skum samt kallskum och inte sällan tillverkar man en kärna av latex för att flexibiliteten och bortstötandet av kroppsvärmen ska fungera bättre. Dagens skummadrasser och latexmadrasser ger både en mjukare känsla, en bättre tryckavlastning och en bättre viktfördelning. De är också mer elastiska och svala under natten, vilket gör att svett och fukt inte blir lika påtagligt. Skummadrassen har bättre följsamhet för kroppen och formar sig perfekt samtidigt som den är extra mjuk. Här nedan presenteras några material av skum som är både vanliga och populära.

Tempur-skum

Ett av de bättre materialen att ha i madrassen, är tempur-skummet. Det utvecklades från början i samarbete med NASA på 70-talet, då man ville skapa ett material som passade till astronauter i rymden. Till skillnad från vanlig skumplast, formar sig tempur efter ens kropp och återgår till den ursprungliga formen utan att bli tunnare eller sämre med tiden. Detta material är framtaget av ett företag som har patent på tekniken och endast just detta material, inga andra produkter, får kallas tempur. Det tempur gör är att reagera på kroppsvärme, form och kroppsvikt för att sedan forma sig exakt efter det. Det är materialets cellstruktur som öppnar upp sig, vilket ger betydligt fler stödpunkter utmed hela kroppen. Tempur registrerar varje rörelse och detta påverkar även sömnen om man är två i sängen. När madrassen reglerar sig efter ens form, så blir sovpartnern inte lika störd. Detta material förekommer ofta i sjukhussängar, sömncenter och vårdhem.

Memoryskum

Det absolut populäraste materialet i skummadrasser, är memoryskum då det är lite billigare än tempur men fortfarande mycket bra. Detta är ett formbart material som anpassar sig efter ens vikt, form och temperatur. Det ger en bra tryckavlastning, oavsett hur man ligger och skummet har en hög densitet – oftast 50 kg/m3 eller mer. Det är mycket viktigt att titta på hur en memoryskum-madrass är förpackad. Många tillverkare har en tendens att vakuumförpacka madrasserna så att de tar mindre plats och ger en billigare fraktkostnad. Dock är det absolut inte bra att förpacka produkterna på det sättet, eftersom det både förstör strukturen och samtidigt förkortar livslängden. Memoryskum anses vara ett levande material som behöver utrymme i förpackningen.

Kallskum

Om man vill ha ett fastare material än memoryskum, så kan man välja kallskum i madrassen. Det är också ett mycket elastiskt material men ger ett större stöd under sömnen. Kallskum formar sig inte exakt efter varje rörelse och detta ger ett fast och jämnt intryck som inte påverkas av kroppsvärme, form eller vikt på samma sätt. Detta skum är mycket bra på att andas, vilket håller en sval under natten. Det används främst i tjockare bäddmadrasser och då oftast som det nedersta skiktet men man kan även tillverka skummadrasser med en blandning av olika skum, beroende på vilket lager det handlar om. Kallskum har en extra lång hållbarhet och skiljer sig åt från exempelvis memoryskum som till slut inte klarar trycket längre. Det har också en mer oregelbunden och kraftigare cellstruktur som skjuter ifrån sig tyngd bättre.

Vilken madrass ska man välja?

Om man vill ha en madrass med lång hållbarhet och en fastare form, ska man välja latexmadrass eller kallskum. Latex förekommer också som kärnan i många bäddmadrasser med skum i andra skikt och detta är något som många människor tycker om. Det material som bäst ventilerar är dock latex. Tempur ger en mjuk passform och anses vara mycket hållbart samt som det sägs vara ett av de bästa materialen i madrasserna. Det bästa är att gå och prova ut ett antal madrasser för att se vad som passar en bäst och samtidigt jämföra med sin tidigare madrass.